top of page

Tongeren en omgeving met een peuter


"Dankzij" Corona verbleven we deze zomer binnen onze landsgrenzen, met een mondmasker op en de nodige alcoholgel bij de hand om toch maar te vermijden dat we een nieuwe lockdown in het buitenland zouden moeten meemaken.

We wilden toch een vakantiegevoel hebben, en besloten de andere kant van Vlaanderen eens te verkennen.

De beslissing om de oudste stad van België te ontdekken, was redelijk vlug genomen.


We huurden een huis in het stadscentrum, op 5 minuten van het grote stadspark De Motten en ongeveer even ver wandelen naar de Grote Markt.

Dit was de perfecte uitvalsbasis om Tongeren en diens omgeving te leren kennen.


Wat doe je zo allemaal met een peuter?

Uiteraard leef je op het ritme van die peuter. Sibren heeft zeker nog een middagdutje nodig, dus deelden we onze dagen op met een uitstap in de voormiddag, terug naar het huis en zoon in bed, wij even een ontladingsmoment voor onszelf en dan een latere namiddag-; avonduitstap.

We zijn niet extreem strikt dat hij exact om 13u in bed moet liggen, maar proberen wel daarrond te mikken indien mogelijk. Een bijkomend voordeel hier was dat we zo de felste zon, en de grootste warmte van de toen lopende hittegolf konden mijden.


Hieronder vind je een lijstje met wat we allemaal hebben gedaan en wat onze ervaring er bij is en belangrijkste: of wij het aanraden naar andere ouders en peuters;

 

Mijlpaalroutes: Via de Mijlpaalroute stap je door de geschiedenis van Tongeren. De routes zijn duidelijk aangeduid met een gekleurde "M"-klinker in de straatstenen.

Onderweg geven mijlpalen en gevelborden je interessante info over alle hoogtepunten van het rijke Tongerse erfgoed. Wij deden alledrie de routes door het historische standscentrum en de stadsrand verdeeld over onze 5 dagen. Het bijhorend boekje kan je kopen bij de toeristische dienst.


Het leuke is dat er ook een specifieke kinderroute (rood) werd uitgewerkt. Sibren was nog te jong om echt deel te nemen aan de opdrachtjes en de weetjes op te nemen, maar mama en papa vonden het leuk om zo ook bij te leren.



Stadspark De Motten: Zeker met de hittegolf was dit welgekomen. Er zijn leuke speelfonteintjes aanwezig en een groot speelplein. Jammer genoeg niet zoveel schaduwplekjes, maar niets dat een goede pet niet oplost (als je peuter die ten minste wil aanhouden - iemand de tip om dit bij de onze te verkrijgen?)


Reading between the lines, Borgloon: Uiteraard maakten we een stop bij het doorzichtig kerkje, gekend van televisieprogramma's zoals Vive la Vie. Prachtig panoramisch zicht bij valavond!

Na het bezichtigen van het kerkje, liepen we terug naar de nabijgelegen perenboomgaard waar Sibren even mocht poseren met papa zodanig dat mijn innerlijke mamarazzi werd gestild.


Nationaal Park Hoge Kempen - Beestige Boelbos: GROTE aanrader! Wat vond Sibren dit leuk!


Op ontdekking gaan in de natuur, verkennen, proberen, ergens opklimmen, ergens weer afvallen en weer door gaan.

Er staan enkele prachtige houten dieren die zeer levensecht lijken, langs het parcour en de speeltoestellen waren een echte hit.












Openluchtmuseum Bokrijk: wegens Corona kon je niet alles bezichtigen, maar gezien we dit pas in de latere namiddag hebben gedaan, bleek dit niet zo erg te zijn. De verplicht te volgen Bruegel-route was lang genoeg voor een 20 maanden oude peuter.

 

Wat vonden we persoonlijk minder?


Begijnhofpark: we waren niet echt fan van het begijnhof van Tongeren. Het is redelijk uniek in België, in die zin dat de Tongerse begijntjes echt wel tot de rijkere stand behoorden en dit zie je ook aan de huizen, maar wij zouden zeggen: wandel er eens door / langs, richting de aan te raden Kastanjewal, dit is de nieuw-aangelegde omwalling van de Kevie-rivier die langs De Motten gaat richting de Moerenpoort.


De Grote Markt: uiteraard is de Onze-Lieve-Vrouw-basiliek en het standbeeld van Ambiorix de moeite waard om op de markt te zijn. Ook zijn er leuke fonteintjes op de Grote Markt, maar het verkeer kan er vlak naast passeren wat toch wel redelijk nefast is voor de veiligheid van een spelende peuter.


 

Kortom: Tongeren en omgeving is een aanrader! We plannen zeker nog terug te keren naar de Haspengouwse omgeving en zullen dan met plezier hier een volgend review plaatsen.


Als afsluiter, nog enkele foto's van onze reis.





IMG_2962 (1) (1).jpg

Hoi en welkom!

Het wordt ons allemaal verteld:

"leef je leven ten volle".

 

Ik ben bezig om precies dat te doen.

 

Bij De Wildernis van Ines kan ik mijn "ei" kwijt en kan ik mijn lezers een indruk geven van wat me inspireert in deze - tja - wilde wereld.

 

Dus ga er lekker voor zitten en lees rustig verder. 

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page